Rosół na kurczaku

Rosół to prawdziwe dobrodziejstwo i na chłodne dni i na początki przeziębienia. Szczęśliwie miałam w lodówce prawdziwego wiejskiego kurczaka więc pomysł na rosół pojawił się odruchowo :) Mój rosół to wersja trochę azjatycka (na samym drobiu, mniej tłusta, z imbirem i makaronem ryżowym) ale podstawowe zasady dla wszystkich rosołów są wspólne :)

  • wybrać dobre mięso
  • dodawać mięso do zimnej a nie gotującej się wody
  • dobrać odpowiednie proporcje włoszczyzny
  • gotować wolno!
  • jeść gorący :)

Składniki

  • 2 nogi z kurczaka (najlepiej wiejskiego)
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól
  • świeży imbir
  • świeża pietruszka i cebulka (liście)
  • paczka makaronu ryżowego lub z fasoli mung

Wskazówki

  • Im dłużej tym lepiej :)
  • 4 porcje

Do garnka nalewamy ok 4 litrów zimnej wody. Wkładamy umyte mięso i stawiamy na małym gazie. Gotujemy aż pojawią się szumowiny, które usuwamy przy pomocy gęstego sitka. Po usunięciu szumowin dodajemy warzywa i przyprawy (poza solą, pieprzem i imbirem). Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin (mój gotował się 2 godziny ale stara zasada mówi, że im dłużej tym lepiej). Mały ogień jest istotny dla zachowania klarownego bulionu.

Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i w takiej kąpieli odstawiamy na kilka minut pod przykryciem.

Kiedy rosół jest gotowy do miski nakładamy makaron, zalewamy rosołem, dodajemy rozdrobnione mięso z nogi kurczaka, pokrojoną marchew z rosołu i kapustę. Jeśli chcemy się rozgrzać (tak jak ja) możemy dodać świeżo starty imbir i na koniec posiekaną pietruszkę i cebulkę.

Smacznego!

Składniki odżywcze podaję dla rosołu z makronem ryżowym.

Rosół

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 375
białko 21 g
węglowodany 40 g
tłuszcz 11 g