Sałatka z awokado i sardynkami

Tak, przyznaję się bez bicia. Zakochałam się w awokado. Jego mięsisty, kremowy miąższ ma cudowne właściwości. Smakuje idealnie sam, lekko oprószony solą ale też świetnie komponuje się z innymi składnikami. Jednym z takich składników jest świeży ogórek.

Kilka dni temu szukałam pomysłu na sałatkę z dodatkiem sardynek. Chcąc uzupełnić zasoby kwasów tłuszczowych omega 3 kupiłam puszkę sardynek w oliwie. Akurat miała w zapasie idealnie dojrzałe  awokado hass (na ogól nie bywam w biedronce, raz wstąpiłam i zaskoczyła mnie całkiem dobrą ofertą warzyw i owoców!) więc dwa składniki znalazły się same. Do tego dodałam jeszcze inne warzywa i tak powstała sałatka z awokado i sardynkami. Była tak pyszna, że przerwałam jedzenie i zrobiłam kilka zdjęć na bloga!

Samo zdrowie na talerzu, bardzo sycące zdrowie! :)

Składniki

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 awokado
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • kilka liści bazylii
  • (opcjonalnie) kwiaty bazylii
  • 2 puszki sardynek w oliwie
  • sól

Wskazówki

  • 10 min.
  • 2 porcje

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki obieramy ze skórki, awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skóry. Cukinii nie obieramy.

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy nasiona chia i bazylię, solimy. Zalewamy oliwą spod sardynek i dokładnie mieszamy.

Na talerzu układamy sardynki, obok nakładamy sałatkę. Posypujemy kwiatami bazylii i podajemy.

Smacznego!

sardin_salad_2

sardin_salad_3