Serca jagnięce nadziewane kapustą i grzybami

Przyznam szczerze, że w zeszłym roku nie zaprezentowałam Wam zbyt wielu przepisów świątecznych. Jeśli dobrze pamiętam były to głównie słodkości (o ile nie wszystkie. Tym razem będzie inaczej! Zaplanowałam kilkanaście świątecznych przepisów – w przeważającej ilości wytrawnych i 100% paleo.  Dziś na tapecie pierwszy z nich – serca jagnięce nadziewane kapustą z grzybami. Być może nie jest to typowy przepis wigilijny a raczej pomysł na obiad w pierwszy dzień świąt, ale myślę, że Wam się spodoba. Dobrze upieczone serca są miękkie a kapusta z grzybami nadaje im świątecznego charakteru. Spróbujcie koniecznie!

Pod koniec serii świątecznych przepisów szykuję dla Was niespodziankę więc trzymajcie rękę na pulsie.

P.S.  miałam poczekać do zmiany szablonu bloga ale już nie wytrzymałam i już dziś możecie zobaczyć tu nowe logo. Jak Wam się podoba?

Składniki

  • 4 serca jagnięce
  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz, sól
  • 1 szklanka domowego bulionu
  • 1/4 szklanki czerwonego wina

Wskazówki

  • ok. 2 godz.
  • 180 °C
  • 4 porcje

Serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i żył. Rozcinamy tak, by móc je potem zwinąć. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 5 minut.

Na połowie masła podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy odsączone z wody, posiekane grzyby i posiekaną kapustę. Dusimy wszystko ok 5 minut. Solimy i pieprzymy.

Nakładamy farsz do serc, zawijamy i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy domowym bulionem a na wierzch kładziemy masło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 1,5 godz. lub do miękkości. Po wyciągnięciu zlewamy sos z pieczenia na patelnię, dodajemy wino i redukujemy. Polewamy serca przed podaniem.

Smacznego!

lamb_heart_2

lamb_heart_3

lamb_heart_4