Chciałam dziś wypróbować swojego nowego (i pierwszego) WOKa a, że nie miałam ochoty na kuchnię azjatycką postanowiłam przygotować leczo, po swojemu. Bo można :)
Wariacja na temat leczo
Składniki
- 3 kiełbaski toskańskie
- 3 średnie cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 5 pomidorków truskawkowych
- pół cebuli
- dwa ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka oliwy
Wskazówki
- 1,5 godz.
- 4 porcje
Na patelni lub w woku podgrzać oliwę z masłem. Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w paski. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą dodać kiełbaskę (którą wcześniej należy obrać ze skóry i pokroić w drobne talarki), smażyć mieszając przez trzy minuty.
Potem dodać cukinię pokrojoną w drobne paseczki i smażyć aż zmięknie. Następnie dodać również pokrojoną w paski żółtą i czerwoną paprykę. Na końcu dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodać słodką paprykę w proszku, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut.