Wieprzowina po chińsku z brokułami i zielonym kalafiorem

Dziś odchodzimy na chwilę od bułek i wypieków i wracamy do azjatyckich inspiracji. Tym razem chciałabym Wam pokazać szybki i prosty przepis na pyszną i pożywną kolację. Brokuła można kupić wszędzie, z zielonym kalafiorem jest trochę gorzej ale zawsze możecie po prostu dać więcej tego pierwszego. O tym, że brokuł to bardzo zdrowe warzywo wie prawie każdy. Jest bogatym źródłem witaminy C i magnezu. Wzmacnia stawy i mięśnie. Dlatego jest tak popularny wśród kulturystów. Polędwica wieprzowa to z kolei niedoceniane, chude czerwone mięso, które bardzo łatwo i szybko można przyrządzić. Potwierdzenie  znajdziecie w przepisie poniżej.

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1/2 główki brokuła
  • 1/2 główki zielonego kalafiora
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki niełuskanych ziaren sezamu

Wskazówki

  • 15 min
  • 2 porcje

Brokuła i kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy kilka minut – al dente.

W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy polędwiczkę obraną ze ścięgien i pokrojoną w cienkie paseczki (ok 1-2 cm szerokości). Do polędwiczki dodajemy starty czosnek, imbir i sos rybny. Smażymy ok 3-5 minut aż polędwica nie będzie surowa.

Następnie dodajemy brokuły i kalafior, kiełki, olej sezamowy,  sos ostrygowy i sok z limonki. Od czasu do czasu mieszając smażymy wszystko ok 3 minut.

Przed podaniem posypujemy sezamem.

Smacznego!

Chinese pork and broccoli

Chinese pork and broccoli

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 379
białko 60 g
węglowodany 12 g
tłuszcz 15 g