Dziś odchodzimy na chwilę od bułek i wypieków i wracamy do azjatyckich inspiracji. Tym razem chciałabym Wam pokazać szybki i prosty przepis na pyszną i pożywną kolację. Brokuła można kupić wszędzie, z zielonym kalafiorem jest trochę gorzej ale zawsze możecie po prostu dać więcej tego pierwszego. O tym, że brokuł to bardzo zdrowe warzywo wie prawie każdy. Jest bogatym źródłem witaminy C i magnezu. Wzmacnia stawy i mięśnie. Dlatego jest tak popularny wśród kulturystów. Polędwica wieprzowa to z kolei niedoceniane, chude czerwone mięso, które bardzo łatwo i szybko można przyrządzić. Potwierdzenie znajdziecie w przepisie poniżej.
Wieprzowina po chińsku z brokułami i zielonym kalafiorem
Składniki
- 1 polędwica wieprzowa
- 1/2 główki brokuła
- 1/2 główki zielonego kalafiora
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka sosu rybnego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki niełuskanych ziaren sezamu
Wskazówki
- 15 min
- 2 porcje
Brokuła i kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy kilka minut – al dente.
W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy polędwiczkę obraną ze ścięgien i pokrojoną w cienkie paseczki (ok 1-2 cm szerokości). Do polędwiczki dodajemy starty czosnek, imbir i sos rybny. Smażymy ok 3-5 minut aż polędwica nie będzie surowa.
Następnie dodajemy brokuły i kalafior, kiełki, olej sezamowy, sos ostrygowy i sok z limonki. Od czasu do czasu mieszając smażymy wszystko ok 3 minut.
Przed podaniem posypujemy sezamem.
Smacznego!