Chrzanowa zupa krem

Uwaga, zaczynamy serię świątecznych przepisów! Na pierwszy ogień idzie chrzanowa zupa krem, na którą czaiłam się już od dawna. Zupa z białych warzyw – gęsta, kremowa i wyrazista. Idealnie smakuje z białą kiełbasą!

Jeśli lubicie ostre smaki dodajcie tartego chrzanu pod koniec gotowania. Tylko pamiętajcie by dokładnie czytać etykiety bo w sklepie można trafić na bombę „uranu i azbestu” zamkniętą w szklanym słoiczku.

Składniki

  • 1 litr bulionu wołowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 pietruszki
  • 1 mały korzeń świeżego chrzanu
  • 1 mały seler
  • 1 duży por
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki domowego tartego chrzanu (lub takiego bez cukru)
  • 1 łyżka masła

Wskazówki

  • ok 30 min.
  • 8 porcji

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy. Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy.

Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy masło i mleko kokosowe, zmniejszamy ogień, gotujemy ok 5 minut i miksujemy na gładki krem.

Próbujemy, jeśli zupa jest zbyt delikatna dodajemy tartego chrzanu. Dokładnie mieszamy.

Podajemy z jajkiem na twardo lub gotowaną białą kiełbasą.

Smacznego!

IMG_0744_fb

IMG_07252

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!

Powiązane wpisy

Żurek staropolski bez zbóż 27.03.2015
Bezglutenowy paleo chlebek 15.04.2014