Warzywny gulasz z dynią

Jeśli zastanawiacie się jak za jednym zamachem zapewnić sobie lub swojemu dziecku solidną porcję warzyw to ten przepis jest idealny dla Was.

Nie zbłądziliście również jeśli szukacie warzywnego dodatku do mięsa, propozycji na kolację albo po prostu wegańskiej wersji gulaszu (wtedy omijacie masło).

Jak na gulasz przystało najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu więc ta propozycja świetnie się nadaje na posiłek np do pracy.

Wypróbujcie sami i koniecznie dajcie znać jak wyszedł.

Składniki

  • 1 mała dynia piżmowa (lub hokkaido)
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • (opcjonalnie) 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub 1 ząbek świeżego czosnku
  • 100 ml wody lub mleka kokosowego do podlania

Wskazówki

  • 20-30 min
  • 4 porcje

Świeży czosnek siekamy drobno, warzywa płuczemy i kroimy w kostkę. Dyni z podanych gatunków nie obieramy, chyba, że martwimy się, że dziecku będzie trudno pogryźć skórkę.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy posiekany czosnek. Jeśli używamy suszonego w proszku to od razu wrzucamy warzywa. Podsmażamy je chwilę cały czas mieszając a następnie podlewamy wodą lub mlekiem kokosowym.

Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez ok 15 minut. Następnie dodajemy przyprawy (w tym suszony czosnek), w razie potrzeby podlewamy jeszcze raz wodą lub mlekiem i dusimy kolejne 10 minut lub do miękkości dyni.

Podajemy jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Dobrze smakuje z kukurydzianymi lub kalafiorowymi tacos.

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!