Wątróbka drobiowa z kurkami

Nigdy nie byłam na tyle kapryśnym dzieckiem, żeby odmówić zjedzenia wątróbki. Nie wiem czy to przez same podroby czy przez sposób w jaki mój tata je przyrządzał. Po prostu były pyszne! Jednak nie ustrzegłam się przed życiem w błędzie i, tak jak większość z nas, uważałam podroby za coś mniej wartościowego niż mięso. Tymczasem nasi przodkowie, którzy dziwnym trafem mogli się poszczycić większymi zdolnościami logicznego myślenia i dedukcji jeśli chodzi o wartości odżywcze i zdrowotne produktów, cenili przede wszystkim podroby mięsem karmiąc zwierzęta.

Wątróbka to znakomite źródło żelaza, cynku i pełnowartościowego białka a przy tym jest śmiesznie tania. Warto więc wprowadzić ją do swojej diety. Pamiętajmy jednak, że jakość wątróbki w dużej mierze zależy od jakości pokarmu jaki spożywała kura, która poświęciła dla nas życie ;) Wybierajmy więc nie tylko mięso ale i podroby od lokalnych dostawców, którzy karmią swoje kury naturalnie.

Dziś proponuję wam wątróbkę z kurkami bo podczas ostatnich zakupów trafiłam na pierwsze świeże kurki w tym roku! Nie mogłam się oprzeć i oto wylądowały na moim talerzu. Pychota!

Składniki

  • 200g wątróbki drobiowej od wiejskiego kurczaka
  • 200g małych kurek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 20 min
  • 2 porcje

Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i smażymy z cebulką na połowie masła. Krótko, ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie masła ok 10 minut.

Następnie dodajemy uduszone wcześniej cebulkę i kurki. Dodajemy sól, pieprz i tymianek i dusimy ok 3 minuty.

Na koniec zalewamy winem i dusimy kilka minut aż wino odparuje.

Smacznego!

watrobka_kurki_2

watrobka_kurki_3

watrobka_kurki_4

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 270
białko 21 g
węglowodany 8.5 g
tłuszcz 14 g