Polędwiczki z indyka w szynce parmeńskiej z sałatką

To jedna z propozycji na idealną kolację. Delikane mięso indyka dobrze się komponuje ze słoną szynką parmeńską a sałatka jest pysznym uzupełnieniem :) Ostatnio trafiłam w sklepie na wędzony czosnek i postanowiłam go wypróbować. Okazuje się, że bardzo dobrze nadaje się na składnik sałatki.

Składniki

  • 400 g polędwiczki z indyka
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • kilka liści zwykłej sałaty
  • świeża rukola
  • świeża bazylia
  • świeże liście szpinaku baby
  • pomidorki koktailowe
  • czarne oliwki bez pestek
  • 6 ząbków czosnku wędzonego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • łyżeczka oliwy z dodatkiem czosnku

Wskazówki

  • 20 min
  • 2 porcje

Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok 1,5 cm, pieprzymy, zawijamy w plastry szynki parmeńskiej, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażymy z każdej strony aż się przyrumieni. Razem z indykiem podsmażamy czosnek (całe ząbki, w łupince) aż zmięknie.

Na talerzu układamy rozdrobnioną (ręcznie) sałatę, bazylię, szpinak i rukolę. Dodajemy pomidorki, oliwki, podsmażony czosnek i pieprz. Skrapiamy oliwą z dodatkiem czosnku.

Smacznego!

indyk z szynką parmeńską

indyk z szynką parmeńską

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 314
białko 46 g
węglowodany 6 g
tłuszcz 12 g