To jedna z propozycji na idealną kolację. Delikane mięso indyka dobrze się komponuje ze słoną szynką parmeńską a sałatka jest pysznym uzupełnieniem :) Ostatnio trafiłam w sklepie na wędzony czosnek i postanowiłam go wypróbować. Okazuje się, że bardzo dobrze nadaje się na składnik sałatki.
Polędwiczki z indyka w szynce parmeńskiej z sałatką
Składniki
- 400 g polędwiczki z indyka
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- kilka liści zwykłej sałaty
- świeża rukola
- świeża bazylia
- świeże liście szpinaku baby
- pomidorki koktailowe
- czarne oliwki bez pestek
- 6 ząbków czosnku wędzonego
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny
- łyżeczka oliwy z dodatkiem czosnku
Wskazówki
- 20 min
- 2 porcje
Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok 1,5 cm, pieprzymy, zawijamy w plastry szynki parmeńskiej, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażymy z każdej strony aż się przyrumieni. Razem z indykiem podsmażamy czosnek (całe ząbki, w łupince) aż zmięknie.
Na talerzu układamy rozdrobnioną (ręcznie) sałatę, bazylię, szpinak i rukolę. Dodajemy pomidorki, oliwki, podsmażony czosnek i pieprz. Skrapiamy oliwą z dodatkiem czosnku.
Smacznego!