Moja zupa Tom Kha

Dzisiaj danie dość energetyczne i sycące. Generalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami ale pasty tajskie jako dodatek do dań bardzo mi posmakowały. Wcześniej robiłam już curry, tym razem postanowiłam spróbować zupy. Wyszła pyszna i sycąca zupa na wielkiego głoda :) Ci, którzy nie gustują w owocach morza mogą zastąpić krewetki indykiem.

Składniki

  • 10 krewetek tygrysich (obranych)
  • 1/2 cukinii
  • 100 g kiełków stir fry
  • 1/2 cebuli czosnkowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty Tom Kha
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 20 min
  • 2 porcje

Krewetki rozmrażamy. W woku podsmażamy posiekany czosnek i cebulę (pokroloną w piórka) na oleju kokosowym (aż się zeszklą), dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki i dusimy krótko. Dodajemy krewetki i dusimy dalej kilka minut, całość solimy i pieprzymy. Na osobnej patelni podgrzewamy mleczko kokosowe (aż się całkiem rozpuści) i dodajemy pastę Tom Kha i mieszamy aż cała się rozpuści. Wlewamy mleczko do woka i gotujemy jeszcze wszystko razem kilka minut.

Kiełki prażymy na patelni bez tłuszczu. Uprażone układamy w misce na boku i dodajemy zupę :)

Smacznego!

Tom Kha

Tom Kha

 

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 260
białko 15 g
węglowodany 20 g
tłuszcz 13 g