Kokosowe muffiny bez cukru

Początkowo miałam przygotować paleo donuty i znalazłam bardzo ciekawy przepis na nie jednak nie wzięłam pod uwagę tego, że w Stanach popularny jest tzw donut maker. Mi, w Krakowie, nie udało się znaleźć nawet foremki do donutów. Postanowiłam jednak poeksperymentować i… wyszły mi muffiny. Bardzo dobre i słodkie mimo całkowitego braku substancji słodzących :) Tak więc muffiny są idealną przekąską w trakcie cukrowego detoksu :) I przed treningiem. Zjadłam wczoraj trzy muffiny przed treningiem i chyba nie muszę mówić co było dalej…? No dobra, była moc!

Donuty najlepiej smakują posmarowane masłem migdałowym!

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Wskazówki

  • ok 40 minut
  • 170 - 180 °C
  • 10 muffinów

Masło kokosowe podgrzewamy na patelni aż się rozpuści. Jajka (w temperaturze pokojowej), mleko i masło miksujemy razem w blenderze aż uzyskamy kremową konsystencję. Dodajemy sok z cytryny i aromat waniliowy.

W osobnym pojemniku mieszamy suche składniki i wsypujemy je stopniowo do wcześniej przygotowanej masy, cały czas mieszając. Na koniec znów miksujemy całość. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna więc powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto.

Foremki na muffiny smarujemy olejem kokosowym, umieszczamy w nich ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 – 180°C na ok 15 – 20 minut aż skórka się odrobinę przyrumieni.

Smacznego!

Paleo coconut muffins

Paleo coconut muffins

Muffinki - mąka kokosowa

Wartości Odżywcze

porcje 1 muffin
kCal 112
białko 2.8 g
węglowodany 1.4 g
tłuszcz 10 g