Leczo z wolnowaru

Mistrzynią przyrządzania leczo jest, a jakże, moja mama. Ciężko mi było ją doścignąć ale w końcu po wielu próbach i błędach wypracowałam swoją wersję, która prawie (no może w 90%) dorównuje jej wersji.

Można je oczywiście przyrządzić w zwykłym garnku. Wtedy przyprawy dodajemy najczęściej w trakcie gotowania. Jednak korzystając wolnowaru chciałam wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami zanim zacznę proces obróbki termicznej.

A zresztą zobaczcie sami. Leczo dla leniwych! Idealne jako dodatek do mięsa lub solo.

Składniki

  • 2 papryki pepperoni
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula (w wersji FODMAP pomijamy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (bez dodatków)

Wskazówki

  • 6 godz. 15 min.
  • tryb wolnowaru "low" °C
  • 6 porcji

Papryki pozbawiamy gniazd, i nasion a następnie kroimy w kostkę tak jak cukinię. Wszystkie warzywa wrzucamy do misy wolnowaru.

Cebulę obieramy i siekamy drobno. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę w proszku i sól. Kiedy przyprawy i cebula dokładnie się połączą dodajemy koncentrat pomidorowy a potem musztardę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Powstały sos dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na tym etapie można dodać odrobinę wody, jednak nie za wiele, żeby leczo nie było zbyt wodniste.

Ustawiamy wolnowar w tryb low na 6 godzin i idziemy spać ;)

Do gotowego leczo można dodać podsmażoną kiełbasę lub inne mięso (ja jadłam też z karczkiem wieprzowym).

Smacznego!

leczo

leczo_4