Właśnie szykuję się na sobotni trening a to dobry pretekst do tego, by zjeść smaczne i pożywne śniadanie, które zapewni mi odpowiednią dawkę energii. Postanowiłam wykorzystać mój ulubiony ser kozi (jedyny nabiał, który można znaleźć w mojej lodówce) i kupione przedwczoraj świeże figi. Uwielbiam takie połączenia słodkich i słonych smaków i staram się jak najczęściej przemycać je w kuchni (kolejny taki przepis już niedługo :)).
Omlet kasztanowy z kozim serem i figami
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki kasztanowej
- 1 łyżka sera koziego
- 1 świeża figa
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Wskazówki
- 10
- 1 porcja
Jajka ubijamy dokładnie razem z mąką migdałową, solimy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron tak, by omlet miał chrupiącą skórkę ale nie był przypalony.
Gotowy omlet wykładamy na talerz, smarujemy kozim serem, układamy plastry figi i polewamy wszystko miodem.
Smacznego!