Ozorki jagnięce z pieczarkami

 

Jestem już na ostatniej prostej sesji zdjęciowych do książki. Właściwie teraz zostały mi głównie zdjęcia do stron tytułowych i ew. poprawki (tak, ja ciągle jestem z czegoś niezadowolona i zawsze znajdę coś co mogłabym zrobić lepiej). Niestety wciąż 3 dni ciągłego gotowania i fotografowania skutecznie zniechęcają mnie do wymyślania kolejnych przepisów na bloga. Przepraszam!

Na szczęście w miniony weekend odwiedziła mnie Ania ze Sportlove. Szczerze mówiąc nie wiem czym się kierowała przywożąc do mnie całą siatę mięsa (z drzewem do lasu.. serio) ale wiadomo – nie mogło się zmarnować! Wolnowar pracował na pełnych obrotach bo i ja miałam mięsne zapasy z sesji z surowymi składnikami.

W niedzielę powtarzałam zdjęcia dwóch przepisów wspierana dobrym słowem i radą Kasi i Ani (przy okazji miałyśmy małe spotkanie gospodyń detoksu). Po zdjęciach pomogły mi wyczyścić patery z ciasta a potem pomogły… dobra, wysprzątały za mnie studio! Dzięki dziewczyny!

Po powrocie do domu odkryłyśmy z Anią, że wciąż nie ruszyłyśmy jagnięcych ozorków, które obie miałyśmy w zapasach. Już naprawdę ostatkiem sił przyrządziłyśmy to banalne danie. Nie powiem, że szybkie, nie powiem, że bezproblemowe (za krótko gotowałyśmy i obieranie jęzorków ze skóry nie należało do najprzyjemniejszych zadań) ale powiem, że łatwo i warto.

Dzięki paskom selera możemy uznać, że to danie to „makaron” z ozorkami sosem pieczarkowym. Pychota! Koniecznie musicie wypróbować a ja dziękuję Ani za sprowokowanie mnie do opracowania kolejnego przepisu na bloga i pomoc w kuchni.

Składniki

  • 6 ozorków jagnięcych
  • 1 por
  • 1 duży seler
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g pieczarek (najlepiej brunatnych)
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • sól
  • (opcjonalnie) pieprz

Wskazówki

  • 2 godz.
  • 2 porcje

Ozorki jagnięce wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 1,5 godziny. Następnie wyciągamy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy ozorki ostygną obieramy je ze skóry i kroimy w plasterki lub w kostkę.

Seler obieramy i kroimy w grube plastry. Z każdego plastra wykrawamy paski za pomocą grubej obieraczki do warzyw. Pora kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pora i selera. Dusimy ok 3 minut. Następnie dodajemy ozorki i pokrojone w ćwiartki lub plastry pieczarki.

Zalewamy mlekiem kokosowym, solimy i dusimy jeszcze ok 5 minut.

Smacznego!

Ozorki jagnięce

Ozorki jagnięce

Ozorki jagnięce

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!