Pieczona makrela w curry z orientalną surówką

Postanowiłam ostatnio ograniczyć ilość spożywanego mięsa (ssaków ;)). Co prawda staram się utrzymywać znaczącą przewagę warzyw w każdym posiłku, ale doszłam do wniosku, że mięso 3 razy dziennie to może być lekka przesada (chociaż bardzo lubię!). Od jakiegoś czasu staram się odżywiać zgodnie z zasadą „jedna ryba dziennie”.  I tak na moim talerzu, wymiennie, pojawiają się łosoś, makrela, dorada, pstrąg, halibut. Same pyszności!

Mimo, że przygotowanie ryb jest bardzo proste i w zasadzie wystarczy gałązka wybranego zioła i trochę soli to czasami dobrze spróbować czegoś nowego. Dziś mam dla Was przepis na makrelę w curry. Dobra na grilla i do piekarnika :)

Składniki

  • 1 średnia makrela patroszona

Marynata

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego o konsystencji masła
  • 1/2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy

Surówka

  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki suchych glonów wakame
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 cm kawałek imbiru

Wskazówki

  • 20 min
  • 180 °C
  • 1 porcja

W małym naczyniu dokładnie mieszamy składniki marynaty. Rybę myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy marynatą od środka i na zewnątrz. Zostawiamy na kilka minut i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Makrelę pieczemy w otwartym naczyniu żaroodpornym ok 10 minut.

A teraz surówka. Glony Wakame zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut aż zwiększą swoją objętość (a zwiększają 10x!) i zmienią kolor na zielony. W tym czasie drobno siekamy czerwoną kapustę, marchewkę kroimy w patyczki lub trzemy na grubych oczkach. Kapustę, marchew, płatki kokosowe i namoczone glony delikatnie mieszamy. Surówkę polewamy sosem z soku z limonki, oleju sezamowego, kurkumy oraz startego, świeżego imbiru imbiru i odstawiamy na kilka minut aż się przegryzie.

Smacznego!

baked mackerel

baked mackerel

baked mackerel