Dzisiaj ekstremalnie prosty przepis na puree dla tych, którym znudziły się ziemniaki albo unikają nadmiernych ilości skrobii (np w dni bez treningu). Puree z kalafiora jest delikatniejsze ale bardzo smaczne :)
Puree z kalafiora
Składniki
- 1 kalafior
- 1 łyżka oddzielonego kremu z mleczka kokosowego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Wskazówki
- 20 min
- 4 porcje
Kalafiora gotujemy na pół miękko (tak, żeby nie wsiąknął za dużo wody). Czosnek dusimy na patelni (można dodać odrobinę oliwy). Po odlaniu wody z kalafiora dodajemy czosnek, sól, pieprz i mleczko kokosowe (oddzielony pod wpływem niskiej temperatury w lodówce, twardy krem) i blendujemy do gładkiej konsystencji.
Przed podaniem można dodać jeszcze zmielonego pieprzu i pokropić oliwą.