Puree z kalafiora

Dzisiaj ekstremalnie prosty przepis na puree dla tych, którym znudziły się ziemniaki albo unikają nadmiernych ilości skrobii (np w dni bez treningu). Puree z kalafiora jest delikatniejsze ale bardzo smaczne :)

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oddzielonego kremu z mleczka kokosowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 20 min
  • 4 porcje

Kalafiora gotujemy na pół miękko (tak, żeby nie wsiąknął za dużo wody). Czosnek dusimy na patelni (można dodać odrobinę oliwy). Po odlaniu wody z kalafiora dodajemy czosnek, sól, pieprz i mleczko kokosowe (oddzielony pod wpływem niskiej temperatury w lodówce, twardy krem) i blendujemy do gładkiej konsystencji.

Przed podaniem można dodać jeszcze zmielonego pieprzu i pokropić oliwą.

Puree z kalafiora

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 46
białko 3 g
węglowodany 4 g
tłuszcz 2 g

Powiązane wpisy

Paleo panna cotta 12.12.2013
Kasztanowe naleśniki z sosem figowym 12.10.2013