Wieczorne ładowanie czyli ryż z mango i malinami

Odkąd praktykuję węglowodanowe kolacje i odkąd wróciłam do ryżu moim absolutnym numerem jeden jest ryż z owocami. Kiedy pierwszy raz zjadłam ryż z mango i truskawkami duszonymi z miodem łzy napłynęły mi do oczu bo przypomniałam sobie obiady u mamy sto lat temu. Kto by pomyślał, że związek człowieka i ryżu może być tak silny. A może spotęgowany kilkuletnią rozłąką? Przyznam szczerze, że przez długi czas bardzo kiepsko reagowałam na to zboże, nawet śladowe ilości. Udało mi się chyba jednak na tyle opanować swoje jelita, że obecnie nie sprawia mi żadnego problemu. Wykorzystuję to więc z wymuszonym umiarem, żeby nie było tak jak z jabłkami z których musiałam zrezygnować tak szybko jak wprowadziłam je z powrotem. Brak umiaru w jabłkowej konsumpcji sprawił, że na nowo zaczęły mi sprawiać problemy trawienne.

Tak czy inaczej. Dziś po raz kolejny ładuję węglowodany do pieca przed jutrzejszym treningiem. Postanowiłam więc podzielić się z Wami moim przepisem przed konsumpcją. Specjalnie do tego celu zabrałam aparat ze studia i zrobiłam małą sesję na balkonie w mieszkaniu. Muszę przyznać, że całkiem nieźle wyszły jak na „polowe” warunki. Muszę wykorzystać możliwości balkonu bo przyznam, że ostatnio rzadko się zdarza, że w pracy mam czas fotografować posiłki.

Nie będę już przedłużać, zapraszam poniżej. Zapoznajcie się z przepisem i koniecznie przetestujcie jeśli tylko możecie.

Swoją drogą na powrót włączyłam wartości odżywcze przepisów (bo sama teraz z tego korzystam). Znajdziecie je na samym końcu wpisu. Z czasem uzupełnię te brakujące więc proszę o chwilę cierpliwości.

Składniki

  • 120 g jaśminowego ryżu tajskiego
  • ok 300 ml wody
  • 60 ml (4 łyżki) mleka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 mango (ok 240 g)
  • 1 pudełko malin (ok 125 g)
  • 2 łyżeczki miodu (lub syropu z agawy)

Wskazówki

  • 20 minut
  • 2 porcje

Odmierzamy odpowiednią ilość ryżu, wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli zabraknie wody a ryż zacznie przywierać dolewamy trochę więcej. Kiedy ryż się ugotuje i „wypije” całą wodę dodajemy mleko kokosowe i ziarna wyciągnięte z laski wanilii (może być też sproszkowana wanilia lub ekstrakt). Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok 3 minuty.

W międzyczasie pozbawiamy mango pestki, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym miodem i dusimy cały czas mieszając ok 3 minut.

Do miseczki nakładamy ugotowany ryż, na wierzchu układamy uduszone mango i świeże maliny. Opcjonalnie możemy posypać świeżymi kwiatami lawendy.

Smacznego!

ryz_1

ryz_2

ryz_4

ryz_5

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 413
białko 5.3 g
węglowodany 82.1 g
tłuszcz 7 g